Czas na zdrowie…
Podczas festynu gimnazjaliści dowiedzieli się więcej o zdrowej żywności i jej znaczeniu w codziennym życiu. Zapoznali się z mapą gospodarstw ekologicznych z okolic Kozienic oraz mieli możliwość spróbowania produktów z nich pochodzących.
Uczestnicy imprezy obejrzeli nadesłane przez BOŚ filmy, z których dowiedzieli się o głównych zasadach prowadzenia zdrowego stylu życia. Uczniowie przygotowali 32 potrawy ekologiczne, które bardzo smakowały przybyłym gościom. Mieli oni okazję spróbować różnorodnych sałatek, zdrowych ciast, domowego chlebka oraz innych smacznych, ekologicznych potraw. Na wszystkie te pyszności można było otrzymać przepisy.
W przedsięwzięcie zaangażowało się 16 klas, przygotowały one pomysłowe i urozmaicone stoiska. Ułożone przez nich hasła i wierszyki o ekologicznej żywności zachęcały do odwiedzenia ich straganów. Ogromną pomocą w przygotowaniu imprezy służyli również rodzice, dziadkowie oraz znajomi.
Tegoroczny Festyn Zdrowia był wzbogacony o punkt badań lekarskich. Goście mogli zmierzyć ciśnienie krwi oraz poziom glukozy. Nie zabrakło także ciekawych plansz o zdrowym stylu życia. Dodatkową atrakcją była scenka pt.: „Kozie-nic” przygotowana przez uczniów naszego gimnazjum wg scenariusza Janusza Karasia oraz pokaz grupy motocyklowej „Delta”. Na szkolnym „Orliku” odbyły się gry i zabawy sportowe dla wszystkich gości i uczestników festynu. Cieszyły się one dużym zainteresowaniem. Organizatorami rozgrywek byli nauczyciele wychowania fizycznego pod kierunkiem p. Iwony Świątkowskiej.
Cały festyn przebiegał pod czujnym okiem zespołu odpowiedzialnego za przygotowanie imprezy w składzie: Kinga Połeć, Paula Jedynak, Karolina Kurek, Kamila Gogacz, Natalia Chrząszcz, Patrycja Lesisz, Ewelina Adamczyk, Ada Maciąg oraz Jakub Dzik. Uczniowie pracowali pod nadzorem
p. Bożenny Szumlak.
{gallery}images/pg1/2013-2014/Festyn Zdrowia{/gallery}