Jadłospis od 16.12 -20.12. 2024 PRZEDSZKOLE
Śniadanie | II śniadanie | obiad | podwieczorek | Alergeny | |
16. 12 poniedziałek
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztet miodowy ogórek kiszony, pomidor, herbata z cytryną |
banan | Zupa ogórkowa, makaron z serem i musem truskawkowym, kompot owocowy | Ciasteczko zbożowe z jagodą, jabłko | Gluten, mleko, seler, gorczyca, soja, sezam | |
17.12 wtorek
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, papryka czerwona, herbata z miodem |
jabłko | Zupa z czerwonej soczewicy, filet z indyka w sosie śmietanowym, ryż, marchewka mini, kompot owocowy | Jogurt jogobella | Gluten, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca | |
18.12 środa
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata owocowa |
gruszka | Zupa brokułowa, pierogi z mięsem, surówka z białej kapusty, kompot owocowy | Andruty | Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca | |
19.12czwartek
Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata szynka babuni, pomidor, herbata z cytryną |
winogrono | Pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy | Serek Bakuś | Gluten, mleko i jego pochodne, soja, sezam seler, gorczyca, | |
20.12 piątek
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki ze szczypiorkiem, herbata owocowa
|
jabłko | Zupa grysikowa, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy | Chrupki bananowe, mandarynka | Mleko i jego pochodne, jaja gluten, seler, soja, gorczyca, ryba | |
Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach. Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane
Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.