Jadłospis

Jadłospis od 16.12 -20.12. 2024 PRZEDSZKOLE

 

Śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek Alergeny
16. 12 poniedziałek

Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztet miodowy ogórek kiszony, pomidor,  herbata z cytryną

banan Zupa ogórkowa, makaron z serem i musem truskawkowym, kompot owocowy Ciasteczko zbożowe z jagodą, jabłko Gluten, mleko, seler, gorczyca, soja, sezam            
17.12 wtorek

Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, papryka czerwona, herbata z miodem

jabłko Zupa z czerwonej soczewicy, filet z indyka w sosie śmietanowym, ryż, marchewka mini, kompot owocowy Jogurt jogobella Gluten, mleko i pochodne, seler, sezam, gorczyca
18.12 środa

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata owocowa

gruszka Zupa brokułowa, pierogi z mięsem, surówka z białej kapusty, kompot owocowy Andruty Gluten, mleko i jego pochodne seler, soja siemię lniane, gorczyca   
19.12czwartek

Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata szynka babuni, pomidor, herbata z cytryną

winogrono Pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy Serek Bakuś Gluten, mleko i jego pochodne, soja, sezam seler, gorczyca,
20.12 piątek

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki ze szczypiorkiem, herbata owocowa

 

jabłko Zupa grysikowa, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy  Chrupki bananowe, mandarynka Mleko i jego pochodne, jaja gluten, seler, soja, gorczyca, ryba

 

Woda do picia dostępna przez cały dzień w salach.  Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie

Uwaga! Obiady do pojemników nie będą wydawane

Zastrzegamy sobie drobnych zmian w jadłospisie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.