PSP nr 4 – Szkoła z „Certyfikatem Zdrowego Żywienia”
W związku z licznymi akcjami i projektami dotyczącymi zdrowego żywienia, które przeprowadzane były w okresie od 6 listopada 2017 r. do 10 maja 2018 r., nasza szkoła uzyskała „Certyfikat Zdrowego Żywienia”. Jest to kolejna cegiełka podnosząca rangę i prestiż naszej szkoły. A wszystko to w trosce o uczniów PSP nr 4. Koordynatorem powyższych działań była p. Sylwia Bernaś, która ukończyła specjalistyczny kurs „Rola nauczyciela i szkoły w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych”. Pani Sylwia była również inicjatorką wielu działań, które okazały się niezbędne do uzyskania powyższego certyfikatu. Uzyskanie tytułu „Szkoła Zdrowego Żywienia” to proces skomplikowany i wieloetapowy, gdyż wymagał zaangażowania zarówno uczniów, nauczycieli oraz rodziców. Szczególne podziękowania za duże zaangażowanie w działania należą się nauczycielom: I. Bitner, B. Szumlak, D. Kogut, S. Kotlarkowi, A. Klimas, A. Skibie.
W okresie od listopada do maja przeprowadzono debaty uczniowskie, sondaże, spotkania z rodzicami. Uczniowie wykonywali prace plastyczne, gazetki oraz wystawili teatrzyk kukiełkowy pt. „Doktor Zdrówko i Witaminy”. Na zajęciach technicznych uczniowie przygotowywali pyszne potrawy pod hasłem „Zastrzyk witamin każdego dnia”. Uczniowie wspólnie z nauczycielami stworzyli „Dekalog Zdrowego Żywienia”. We wszystkich klasach została również przeprowadzona debata uczniowska pt. „Zdrowie na talerzu”. Przeprowadzony został „Festyn Zdrowia”, który już na stałe wpisał się w tradycję naszej szkoły i szerokim echem rozsłynął już w całym mieście. Warto również podkreślić, iż wychowawcy zorganizowali we wszystkich klasach konwersatoria pod hasłem: „Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem”. Uzyskany Certyfikat jest potwierdzeniem prowadzonej w PSP 4 polityki kreowania i propagowania zdrowego stylu życia. Niewątpliwie taki Certyfikat to ogromny sukces i owoc współpracy uczniów, nauczycieli oraz rodziców. Dzięki tym wszystkim działaniom z pewnością wzrósł poziom wiedzy naszych podopiecznych na temat zdrowego żywienia a ukształtowane postawy uczniowskie zaowocują w przyszłości.